Socioeconomic Characteristics of Malting Barley Producers in the Chimborazo Region, Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.47187/perf.v1i31.251Keywords:
Multivariate Analysis, Applied Statistics, Hordeum vulgare, Combined MachineryAbstract
Multivariate statistics were used in this study to analyze and interpret a set of variables related to malting barley producers in the "Siembra por contrato" program in the province of Chimborazo during the year 2022. Statistical tools, programming and integration of data were used. codes in R. A survey was carried out that collected information in different areas, including the social, institutional and business, productive, environmental, commercial, technological transfer and economic spheres. To identify patterns and group individuals with similar characteristics, Principal Component Analysis (PCA) was applied. The result of the analysis revealed the formation of 4 groups (clusters) that are explained by 6 components, which represent 82.42% of the total variability. These groups made it possible to identify the socioeconomic sources that influence barley losses. Among these sources are the level of education, occupation, land tenure, type of soil, variety of barley and percentage of weeds. In particular, cluster B, together with producer 14, presented the highest percentage of commercialized yield, being greater than 3,001 kg. On the other hand, producers in clusters A and D had a low yield (1 000 to 3 000 kg), regardless of the variety of barley harvested. In conclusion, the multivariate analysis proved to be a useful tool to understand the socioeconomic characteristics of producers and how they affect barley losses
Downloads
References
Baloch U. WHEAT Post-harvest Operations-Post-harvest Compendium. FAO. 2017;21. Obtenido de: http://dx.doi.org/10.1787/agr_outlook-2013-es
Ponce L, Noroña P, Campaña D, Garófalo J, Coronel J, Jiménez C, et al. La cebada (Hordeum vulgare L.): Generalidades y variedades mejoradas para la Sierra ecuatoriana. Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias. 2019. 56 p.
González M, Zamora M, Solano S. Evaluación agronómica y física en líneas avanzadas de cebada maltera. Rev Mex Ciencias Agrícolas. 2016;7:159–71. https://doi.org/10.29312/remexca.v7i1.380
Taner A, Muzaffer A, Fazil D. Barley: Post-harvest Operations. Food Agric Organ United Nations [Internet]. 2004;1–64. Disponible en: http://www.mag.go.cr/bibliotecavirtual/P3-9965.pdf.
FAOSTAT_data_es_7-3-2023.pdf. Disponible en: https://www.fao.org/faostat/en/
INEC. Encuesta de superficie y producción continua. Espac - Inst Nac Estadística y Censos [Internet]. 2022;1–55. Disponible en: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2021/Principales resultados-ESPAC_2021.pdf
Buendía SL. Universidad Internacional Del Ecuador. 2014;86. Disponible en: https://repositorio.uide.edu.ec/bitstream/37000/275/1/T-UIDE-0254.pdf
Poveda M. Elaboración de cereal de cebada extruido listo para el consumo y estudio de factibilidad de industrialización del producto. 2006;135. Disponible en: http://repositorio.usfq.edu.ec/bitstream/23000/713/1/82575.pdf
Raigon F. Variables Tecnológicas que afectan a la calidad de la cebada para uso maltero. 2015; Disponible en: https:zaguan.unizar.es/record/31828/files/TAZ-TFG-2015-1142.pdf
Bula A. Importancia de la agricultura en el desarrollo socio económico. Informe [Internet]. 2020;1–29. Disponible en: https://observatorio.unr.edu.ar/wp-content/uploads/2020/08/Importancia-de-la-agricultura-en-el-desarrollo-socio-económico.pdf
Macías I, Barrera A, Ramírez L, Arzube M, Macías I, Barrera A, et al. Surgimiento y desarrollo de cosechadoras de cereales. Caso de estudio Cuba. Rev Científica y Tecnológica UPSE [Internet]. 2017 Mayo 25 [citado 2023 Abril 5];4(1):47–53. Disponible en: https://incyt.upse.edu.ec/ciencia/revistas/index.php/rctu/article/view/241
Carrillo F, Minga F. Caracterización agronómica de 16 variedades de cebada maltera realizadas en el centro experimental Tunshi. Riobamba. 2021;6(1):637–55.
Contrato SP. " Siembra Por Contrato " de Cervecería Nacional reactiva el agro ecuatoriano a través de acuerdos , capacitación , insumos y tecnificación agrícola. :3–7.
Amaguaya, F. "EVALUACIÓN DE LA RESPUESTA DE LÍNEAS DE CEBADA. Escuela Superior Politécnica De Chimborazo. Riobamba. 2022; Disponible en: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/17218
Chaparro. JM, Devia . JR, Zea . JA. Evaluación de pérdidas de grano en cosecha de arroz con combinada. Ing e Investig. 1984;(8):14–24.
Aksic M, Tosti T, Sredojevic M, Jasminka M, Meland M, Natic M. Comparison of Sugar Profile between Leaves and Fruits of Blueberry and Strawberry Cultivars Grown. Plants. 2019;8:205.
Ruiz C. Modelo de Regresión PLS. Univ Sevilla. 2017;95.
Abdi H, Williams LJ. Principal component analysis. wiley interdisciplinary reviews: computational statistics. Wiley Interdisplinary Rev Comput Stat. 2010;1–47.
Steffens F. What is principal components analysis? Semin Princ components Anal Atmos Earth Sci Pretoria, 1983, (Council Sci Ind Res Pretoria, Natl Program Weather Clim Atmos Res CSIR-S-334). 1983;26(3):3–16.
Vidal R and Sastry S. Generalized principal component analysis. Interdiscip Appl Math. 2016;40:1–566.
Partridge M, Jabri M. Robust principal component analysis. Neural Networks Signal Process - Proc IEEE Work. 2000;1(May):289–98.
Sanguansat P. Two-Dimensional Principal Component Analysis and Its Extensions. Princ Compon Anal. 2012;(2005).
Vimos M. Evaluación del estado de degradación y de fertilidad según el uso del suelo en tres agroecosistemas. Esc Super Politécnica Chimborazo. 2017;162.
Valero C. Sistemas de trilla y separación en cosechadoras de cereales. 2004;
Castiblanco L, Miranda A, Valbuena L, Contreras R. El cultivo de la cebada en Colombia. 1972;(11):99 p. Disponible en: http://hdl.handle.net/20.500.12324/19828
Guerrero D, Bernabé-González T, Cayetano-Catarino M, Adán-Díaz A, Torres-Pastrana MA. Cultivo de. J Microbiol. 2007;19(1969):1–3.
Franco G, García M, Antía-Londoño G, Henao-Rojas J. Cosecha y manejo poscosecha. Tecnologica para el Cultivo la mora ({Rubus} glaucus {Benth}) [Internet]. 2020;297–325.
Iniap. Cosecha y Poscosecha de Cebada. 2021;161–78.
Vazquez J. Efecto de la modificación morfológica de las espigas en el rendimiento y componentes de rendimiento de líneas mutantes de cebada (Hordeum vulgare L.) obtenidas con irradiacion gamma. Lima – Perú. Universidad Nacional Agraria La Molina. 2019. pp.22-25. 30.
Tapia R y Fries A. GUÍA DE CAMPO DE LOS CULTIVOS ANDINOS. Perú. 2007. pp. 69-96. ISBN 978-92-5-305682-8. Disponible en: https://keneamazon.net/Documents/Publications/Virtual-Library/Biodiversidad/71.pdf
Polanco F. Maquinaria y Mecanización Agrícola MAQUINARIA Y MECANIZACIÓN AGRÍCOLA. 2007;1–209.
Jacobs L and Quack L. The end of the diesel subsidy: Distributional effects of a CO2-based energy tax reform. Wirtschaftsdienst. 2018;98(8):578–86.
Ruiz-Altisent M. Cosechadoras grano. Su adaptación a las cosechas. Rev Agric. 1983;52:497–502.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.