Production of balanced food for pets by processing tannery waste generated in the stages of splitting and fleshing

Authors

  • Mabel Parada Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Ciencias, Carrera de Ingeniería Química, Riobamba, Ecuador
  • Cesar Puente Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Ciencias, Carrera de Ingeniería Química, Riobamba, Ecuador
  • Zoila Tapia Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Ciencias, Carrera de Ingeniería Química, Riobamba, Ecuador.
  • Danielita Borja Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Ciencias, Carrera de Ingeniería Química, Riobamba, Ecuador
  • María Abarca Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Facultad de Ciencias, Carrera de Ingeniería Química, Riobamba, Ecuador

DOI:

https://doi.org/10.47187/perf.v1i23.271

Keywords:

balanced food, tanning raw material, splitting and fleshing, dogs toys

Abstract

The purpose of this project was to design a production process of balanced food for pets by processing waste generated in the stages of splitting and fleshing, in tannery. In order to make this possible, several tests were carried out at the laboratory level, these tests were based on the analysis of three types of drying (electric drying, gas drying and drying to room temperature) thus determining the most suitable method by means of statistics tests, the characterization of the raw material was carried on by methods and techniques compiled in the Ecuadorian Technical Standard NTE INEN-ISO 6498 determining that the tanning residues are suitable for this purpose since they contain the percentage of protein necessary to feed the pets. In addition to this, the tests for the validation of the final product carried out were based on the Ecuadorian Technical Standard NTE INEN 187, which specifies the physical and microbiological parameters that the balanced food needs to meet for its consumption, the collected results were the most appropriate. Finally, the most suitable process includes reception of the raw material, washing, deliming, cutting, molding, blanching, dried by means of an electric tray dryer, packaging, and labelling. The design of this process is profitable for the company since it was possible to recover one of the elements of the solid waste from tanning by giving it an added value, it is recommended to try other drying techniques to improve the quality of the final product, and reduce the production costs.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Kulinowsky J. Belt Conveyors for Bulk Materials Calculations. London: CEMA;2015.

Rivera, A. Manual de defectos en cuero. 2da edición. México: CIATEC A.C;2001.

Silitonga A. Overview properties of biodiesel diesel blends from edible and non-edible feedstock. [Internet]. 2013. [Consultado 13 septiembre 2018]. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032113001032

Adzet M, Ballester B. Química Técnica de Tenería. Barcelona: Romanya-Valls; 2006.

Smith J. Operaciones Unitarias en Ingeniería Química. España: McGraw-Hill; 2012.

Asto L. Comparación de diferentes tipos de curtientes para el curtido de pieles ovinas [Tesis Pregrado]. Riobamba: ESPOCH; 2017

Auquillas M, Curtición de pieles ovinas con tres niveles de glutaraldehídos en la obtención de cuero para marroquíneria. [Tesis Pregrado]. Riobamba: ESPOCH; 2012

Ortiz O. Aprovechamiento del desperdicio de la carnaza bovina en el área de producción orientado a obtener un nuevo producto [Tesis Pregrado]. Ambato: Pontificia Universidad Católica del Ecuador; 2017.

Cachote V, Elaboración de cuero plena flor para calzado con la utilización de diferentes niveles de glutaraldehído en la precurtición. [Tesis Pregrado]. Riobamba: ESPOCH; 2013.

Cordero B, Tecnología de la Curtición. Cuenca: Cámara Ecuatoriana del libro;2011

Tegtmeyer D, Kleban, M. Investigación sobre cromo y cuero: un enfoque equilibrado de datos y hechos científicos. [Internet]. 2014 [Consulta: 22 de Febrero 2018] Disponible en: http://lederpiel.com/investigacion-sobre-cromo-y-cuero/

Prat J, Química Técnica De Curtición. s.l.:Consorci Escola Técnica D'Igualada;2002

Case L. Canine and Feline Nutricion a Resource for Companion Animal Professionals. [Internet].2000. [Consultado 5 de octubre 2018]. Disponible en: http://library.aceondo.net/ebooks/Home_Economics/Canine_and_Feline_Nutrition.pdf

Yilmaz, O. Conversion of Leather Wastes to Useful Products. [Internet]. 2007. [Consulta: 13 septiembre 2018]. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921344906001273

Silva, J. L. Rol de las Ecotecnologías, Tecnologías Limpias y de Tratamiento, en el Control de la Contaminación generada por las curtiembres de Trujillo-Perú.[en línea], (Tesis) (Doctoral). Universidad Nacional de Trujillo. 2011, pp. 29-45. [Consulta: 03 septiembre 2018]. Disponible en: http://dspace.unitru.edu.pe/bitstream/handle/UNITRU/8191/Tesis%20doctoradoX%20Jos%C3%A9%20Luis%20Silva%20Villanueva.pdf?sequence=1&isAllowed=y

SHOEBAT. Opciones para la reutilización, reciclado y eliminación de los recortes. La tabla muestra una visión general de las opciones para tratar los recortes de piel en tripa, encalada y curtida. [en línea]. 2013. [Consulta: 26 agosto 2018]. Disponible en: http://www.lifeshoebat.eu/es/search-tools/tannery-bats/item/tannery-53-sp

Ramírez, A. Reutilización de retales de cuero para la elaboración de una Línea de Productos de Marroquinería. [en línea] (Tesis), (Pregrado) Universidad Católica Popular de Risaralda. 2009. pp. 47-50 [Consulta: 13 agosto 2018]. Disponible en: http://repositorio.ucp.edu.co:8080/jspui/bitstream/10785/422/1/completo.pdf

Grozza G. Curtición de cueros y pieles Manual Práctico del Curtidor. Barcelona: Soler; 2004.

França, J. Avaliação de ingredientes convencionais e alternativos em rações de cães e gatos. [en línea]. Brasil: Universidad Federal de Uverlandia. 2011, pp. 3-8. [Consulta: 23 septiembre 2018]. Disponible en: http://repositorio.ufla.br/bitstream/1/15274/1/ARTIGO_Avalia%C3%A7%C3%A3o%20de%20 ingredientes%20convencionais%20e%20alternativos%20em%20ra%C3%A7%C3%B5es%20de %20c%C3%A3es%20e%20gatos.pdf

INEN (ISO 6498:2012, IDT). Alimentos para animales. Directrices para la preparación de muestras. [Internet]. 2012. [Consultado 26 julio 2018]. Disponible en: http://www.normalizacion.gob.ec/wpcontent/uploads/downloads/2014/NORMAS_2014/AOC/08092014/nte_inen_iso_6498.pdf

Coba, P. Diseño de un Modelo de Gestión para la Mejora del Proceso de Direccionamiento Estratégico de una planta de Juguetes Comestibles para caninos. [en línea] (Tesis) (Postgrado) Universidad Sergio Arboleda, Bogota, Colombia. 2015. pp. 35-37. [Consulta: 30 julio 2018]. Disponible en: http://repository.usergioarboleda.edu.co/bitstream/handle/11232/727/Dise%C3%B1o%20de%2 0un%20modelo%20de%20gesti%C3%B3n%20para%20la%20mejora%20del%20proceso%20d e%20direccionamiento%20estrat%C3%A9gico%20de%20una%20planta%20de%20juguetes%2 0comestibles%20para%20caninos.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Geankoplis C. Procesos de Transporte y Operaciones Unitarias. México: Compañía Editorial Continental S.A;1998

Heidemann E. Fundamentals of leather manufacturing. Cambridge: Society of Chemical Industry; 2003.

Soler S. Diseño de Métodos y Técnicas de Curtido. España: EUETII-EAI; 2003.

Koutinas A. Food waste as a valuable resource for the production of chemicals, materials and fuels. Current situation and global perspective. [Internet]. 2013.[Consultado 11 octubre 2018]. Disponible en: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2013/ee/c2ee23440h#!divAbstrac

Abarca M. Diseño de un proceso de producción de alimento balanceado para mascotas a partir de los residuos generados en las etapas de dividido y descarne, en la Curtiembre El AL-CE [Tesis Pregrado]. Riobamba: ESPOCH; 2018.

Published

2020-01-31

How to Cite

Parada, M., Puente, C., Tapia, Z., Borja, D., & Abarca, M. (2020). Production of balanced food for pets by processing tannery waste generated in the stages of splitting and fleshing. Perfiles, 1(23), 61-67. https://doi.org/10.47187/perf.v1i23.271