Antioxidant and polyphenolic behavior of a Black Cabuya (Agave americana) flower preserve

Authors

  • Enríquez Estrella Enríquez Estrella Universidad Estatal Amazónica, Facultad de Ciencias de la Tierra, Escuela de Ingeniería Agroindustrial, Puyo, Ecuador
  • Thalia Janeth Enrìquez Ujukam Universidad Estatal Amazónica, Facultad de Ciencias de la Tierra, Escuela de Ingeniería Agroindustrial, Puyo, Ecuador
  • Gabriela Joseth Serrano Torres Universidad Nacional de Chimborazo, Facultad de Ingeniería, Riobamba, Ecuador
  • Silvia Hipatia Torres Rodríguez Universidad Nacional de Chimborazo, Facultad de Ingeniería, Riobamba, Ecuador
  • Dennis Gabriel Cuadrado Ayala Consultor Independiente

DOI:

https://doi.org/10.47187/perf.v1i31.273

Keywords:

Secondary metabolites, Bioactives, Non-traditional foods, nutrients

Abstract

The flowers of Agave americana, characterized by their yellow to greenish color, are highly attractive to various pollinators, including bats, insects, and birds. These pollinators consume a large portion of the energy that the plant has accumulated throughout its life, making these flowers a viable food alternative. This study aims to determine the antioxidant and polyphenolic behavior of the preserved flower of black cabuya (Agave americana), a still little-known food option in Ecuadorian cuisine. The samples were subjected to a rigorous process that included drying, grinding, and ultrasound-assisted extraction, followed by analysis using the FRAP and Folin-Ciocalteu methods. The results indicated a significant polyphenol content, with 868.5 mg/kg, and a remarkable antioxidant capacity, reaching 65,000 mg/kg. These findings suggest that the preserved flower of Agave americana could be a healthy food option. Additionally, they highlight the importance of conducting future research on phytochemicals present in unconventional foods to expand scientific knowledge and diversify Ecuadorian and global cuisine.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Payno M. Memoria sobre el maguey mexicano y sus diversos productos. In: Payno M, editor. Memoria sobre el maguey mexicano y sus diversos productos. Mexico City: ESIC; 2011. p. 4.

Loachamín C. Elaboración de biocombustibles a partir de dos variedades de Agave; Agave negro y Agave blanco con dos tipos de fermento en los zumos, a dos tiempos diferentes. Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi; 2015.

Meza V. Obtención de una bebida isotónica nutritiva carbonatada a partir del extracto del penco de cabuya negra. Ambato: Universidad Técnica de Ambato; 2011.

Enríquez-Estrella MÁ, Poveda-Díaz SE, Alvarado-Huatatoca GI. Bioactivos de la hierba luisa utilizados en la industria. Rev Mex Cienc Agric. 2023;14(1):1-11.

Chavez-Parga MDC, Pérez Hernández E, González Hernández JC. Revisión del agave y el mezcal. Rev Colomb Biotecnol. 2016;18(1). https://doi.org/10.15446/rev.colomb.biote.v18n1.49552

Vasco Sarango KA. Elaboración de conservas de champiñón (Agaricus bisporus) utilizando cuatro diferentes líquidos de cobertura [Bachelor's thesis]. Riobamba: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo; 2013.

Figueroa M, Sosa E. Caracterización microbiológica y química de la savia de Agave americana L. (Cabuya Negra) de ecotipos de las provincias de Pichincha y Cotopaxi [Bachelor's thesis]. Quito: Universidad San Francisco de Quito; 2015.

Sarango KAV. Elaboración de conservas de champiñón (Agaricus bisporus) utilizando cuatro diferentes líquidos de cobertura [Bachelor's thesis]. Riobamba: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo; 2013.

García Mendoza A. Los agaves de México. Ciencias. 2007;87:14-23. Available from: https://www.redalyc.org/pdf/644/64408704.pdf

Enríquez MÁ, Villafuerte-Mera F, Figueroa A, Mariño J. Efectos de los componentes bioactivos de frutas, vegetales, lácteos y plantas medicinales en la nutrición humana. Rev Cienc Agropecuarias ALLPA. 2023;6(11):2-24. ISSN: 2600-5883.

Enríquez EMA. Evaluación fisicoquímica y microbiológica de una conserva de flor de cabuya negra (Agave americana) con diferentes niveles de ácido acético en el líquido de cobertura. Rev Tecnológica - ESPOL. 2021;33(1):8. https://doi.org/10.37815/rte.v33n1.779

Urcola MA, Nogueira ME. Producción, abastecimiento y consumo de alimentos en pandemia. El rol esencial de la agricultura familiar en la territorialidad urbano-rural en Argentina. Eutopía: Rev Desarrollo Econ Territ. 2020;(18):29-48.

Ponce Rosas FC. Características fisicoquímicas, sensoriales y bioactivas del pan de trigo sustituido parcialmente con harina de cáscara de plátano (Musa paradisiaca L.). 2018.

Cortés Martínez F, Treviño Cansino A, Sáenz López A, Ávila Garza CM. Balance de masa de procesos industriales para aguas de desecho. Rev Arq Ing. 2015;9(1):1-13. Available from: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=19394844300

Abadia MB, Bartosik RE. Manual de buenas prácticas en poscosecha de granos: Hacia el agregado de valor en origen de la producción primaria. Ediciones INTA; 2013.

Gutiérrez Rodas M. Efecto de la actividad antioxidante en una conserva de arándanos. Polo del Conocimiento. 2022;7(11):1243-1263. https://doi.org/10.23857/pc.v7i11.4920

Delgado CMC. Elaboración de conserva de pimiento morrón en aceite de girasol y determinación de sus características físico-químicas y antioxidantes por el método de DPPH. Universidad de Guayaquil; 2014.

Monar GMQ. Las conservas vegetales y su capacidad antioxidante. CIDEPRO; 2018.

Fajardo FJU, de Ustáriz MEL, Briceño KM, Carrero VS, Rojas-Fermín LB, de Rojas YEC, et al. Composición y actividad antibacteriana del aceite esencial de Ageratina neriifolia (Asteraeae) de Mérida-Venezuela. Rev Cub Farm. 2020;54(1):1-16.

Enríquez M, Serrano G. Efecto de los aceites esenciales de plantas aromáticas en la conservación de embutidos. Rev Soc Cient Parag. 2024;29(1):1996-225.

Dewanto V, Wu X, Adom KK, Liu RH. Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity. J Agric Food Chem. 2002;50:3010-3014.

Pulido R, Bravo L, Saura-Calixto F. Antioxidant capacity of dietary polyphenols as determined by a modified ferric reducing/antioxidant power assay. J Agric Food Chem. 2000;48:3396-3402.

Clifford M. Diet-derived phenols in plasma and tissues and their implications for health. Planta Med. 2004;70(12):1103-1114. doi:10.1055/s-2004-835835.

Zhao H, Chen W, Lu J, Zhao M. Phenolic profiles and antioxidant activities of commercial beers. Food Chem. 2010;119:1150-1158.

Bressa F, Tesson N, Rosa M, Sensidoni A, Tubaro F. Antioxidant effect of Maillard reaction products: application to a butter cookie of a competition kinetics analysis. J Agric Food Chem. 1996;44(3):692-695. doi:10.1021/jf950436b.

Published

2024-06-27

How to Cite

Enríquez Estrella, M. Ángel, Enrìquez Ujukam, T. J., Serrano Torres, G. J., Torres Rodríguez, S. H., & Cuadrado Ayala, D. G. (2024). Antioxidant and polyphenolic behavior of a Black Cabuya (Agave americana) flower preserve. Perfiles, 1(31), 54-60. https://doi.org/10.47187/perf.v1i31.273